Urbana’s Shape-Shifting Parking Garage Facade

Folded aluminum panels deliver the illusion of movement to passersby. During their recent expansion, Eskenazi Hospital in Indianapolis approached Urbana Studio with an unusual request. The hospital wanted the Los Angeles-based art and architecture firm to design an interactive facade for a recently completed parking structure. “With Indianapolis’ really extreme weather patterns, we gave a […]

Publicado en USA Architecture | Etiquetado , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Comentarios desactivados

Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces

Contemporary Santa Fe Home by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces

Within the confinement of a small plot, a modern home offering an open layout for enjoying both the inside and outdoors might seem close to impossible. But then again, architects have a way to visualize the given space in its completed stage and walk around construction sites like they’d walk across the finished home. This compact plot measuring 10 meters wide by 14 meters deep stands 20 meters from the property line. In the middle of such a tight space, the modern home was supposed to be basked in natural light and extend living outdoors. Spreading over just 120 square meters, the modern Argentinian house was imagined by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo as having a central courtyard opened to the sky.

Contemporary Santa Fe Home by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo 1 Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces

Space efficiency was the framework used for stacking up modern design lines. Two opposing volumes generate a void shaped as a relaxing space where BBQs and lounging in the sun can become habitual activities. A minimalist budget and space confinement led to the creation of a highly functional minimalist home with flexible environments. Photographs by Federico Cairoli extend our knowledge about the home’s layout: main living space on the lower floor and private spaces above oriented north for light opposing the volume of the study space that has independent access from the east. This small courtyard allows a full transparency within the home and privacy from neighboring homes. Adorned with an existing palm tree, the compact courtyard allows for a smooth transition between outdoors and indoors.

Contemporary Santa Fe Home by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo 2 Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces Contemporary Santa Fe Home by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo 3 Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces Contemporary Santa Fe Home by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo 4 Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces Contemporary Santa Fe Home by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo 5 Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces Contemporary Santa Fe Home by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo 6 Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces Contemporary Santa Fe Home by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo 7 Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces Contemporary Santa Fe Home by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo 8 Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces Contemporary Santa Fe Home by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo 9 Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces Contemporary Santa Fe Home by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo 10 Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces Contemporary Santa Fe Home by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo 11 Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces Contemporary Santa Fe Home by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo 12 Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces Contemporary Santa Fe Home by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo 13 Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces Contemporary Santa Fe Home by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo 14 Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces Contemporary Santa Fe Home by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo 15 Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces Contemporary Santa Fe Home by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo 16 Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces Contemporary Santa Fe Home by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo 17 Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces Contemporary Santa Fe Home by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo 18 Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces Contemporary Santa Fe Home by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo 19 Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces Contemporary Santa Fe Home by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo 20 Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces Contemporary Santa Fe Home by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo 21 Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces Contemporary Santa Fe Home by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo 22 Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces Contemporary Santa Fe Home by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo 23 Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces Contemporary Santa Fe Home by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo 24 Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces Contemporary Santa Fe Home by Rosana Sdrigotti and Julio Cavallo 25 Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces

The post Confined Argentinian Home Arranged Around a Small Courtyard Illuminating Modern Spaces appeared first on Freshome.com.

Publicado en Noticias | Etiquetado , , , , , | Comentarios desactivados

João Ferreira House / taO Arquitetura

Architects: taO Arquitetura
Location: Brasília, Distrito Federal – Brasil
Project Architect: Paulo Henrique Paranhos
Collaborators: Eder Alencar, Ana Carolina Vaz
Project Area: 880.0 m2
Project Year: 2006
Photography: Joana França

From the architect. The site where the house is located has privileged views of the Paranoá Lake.

The bedrooms and social leisure spaces are oriented to the west.

The big roof, besides conferring elegance and lightness, combines various scales within the building and creates a dialogue with the large green areas around. This way, the subtle relationship of the individual to the collective, private and public, is confirmed.

The services and the circulation face west and are enriched by a white aluminum lattice which enhances the finesse of the project.

Residência João Ferreira / taO Arquitetura © Joana França
Residência João Ferreira / taO Arquitetura © Joana França
Residência João Ferreira / taO Arquitetura © Joana França
Residência João Ferreira / taO Arquitetura © Joana França
Residência João Ferreira / taO Arquitetura © Joana França
Residência João Ferreira / taO Arquitetura © Joana França
Residência João Ferreira / taO Arquitetura © Joana França
Residência João Ferreira / taO Arquitetura © Joana França
Residência João Ferreira / taO Arquitetura © Joana França
Residência João Ferreira / taO Arquitetura © Joana França
Residência João Ferreira / taO Arquitetura © Joana França
Residência João Ferreira / taO Arquitetura Ground Floor Plan
Residência João Ferreira / taO Arquitetura First Floor Plan
Residência João Ferreira / taO Arquitetura Section AA
Residência João Ferreira / taO Arquitetura Section CC
Residência João Ferreira / taO Arquitetura Section DD

João Ferreira House / taO Arquitetura originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 22 Aug 2014.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

Publicado en Noticias | Etiquetado , , , , | Comentarios desactivados

Visiting Gunārs Birkerts’s Latvian “Castle of Light”

For an article featured in Blueprint Herbert Wright examines Riga’s new National Library of Latvia, completed by 89-year-old Gunārs Birkerts this month. Located in one of Latvia’s most historic urban settings, the library – locally known as the “Castle of Light” – challenges the city’s recent history of Soviet public architecture with a contemporary, if not as equally monumental, cultural edifice. Initially conceived in 1988 now, over twenty five years later, the structure stands as a €163million testament to Latvia’s rich academic and public cultural heritage. Earlier this year, “14,000 Latvians formed a 2km human chain to pass books from the old to new libraries.” Wright’s exploration of this seminal building on Birkert’s œuvre is complemented by Janis Dripe’s excellent photographic studies of what is certain to be one of the most important Eastern European buildings of this decade.

Read the article in full, including fascinating discussions with Birkerts himself, here.

Visiting Gunārs Birkerts's Latvian “Castle of Light” originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 22 Aug 2014.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

Publicado en Architecture News, Noticias | Etiquetado , , , , , , , | Comentarios desactivados

C-Q Project / JSª

Architects: JSª
Location: Miraflores, Peru
Project Architects: Javier Sánchez, Irvine Torres
Design Team: Francisco de la Concha, Carlos Chauca, Oscar Pita
Project Area: 3800.0 sqm
Project Year: 2013
Photographs: Sandra Pereznieto

From the architect. Located in the district of Miraflores in Lima, Peru, the project is a building with 7 apartments, with one apartment per level. The rectangular site has an area of ​​560 m2 overlooking one of the characteristic Miraflores urban parks. The project is 1.50 m above street level and setback two meters from the street, this results in a much broader sidewalk, more subtle to the city. 6 apartments approximately 340 m2 and an additional penthouse about 540 m2 are designed.

The lobby area connects to the vertical circulation and a first ground floor apartment. The first apartment has a terrace linked to the park but subtly separated from the public space, addressing relationships between interior and exterior. The terraces of each apartment on the facade toward the park have a gradual inflection that orients the views to the deepest view of the public park.

The concept aims to articulate public living areas in the apartments connected to the park through a circulation core, kitchen and services for the secondary bedrooms and living room. A series of fixed mullions in one of the interior facades allow to blur and address relationships between apartments, generating visual privacy and framing views.

The living room, kitchen and master bedroom are mostly oriented to the park. Each of the apartments went through a process of direct customization with owners from a base typology. In each of the proposals, the two interior courtyards combine the order of living spaces.

The courtyards articulate the main spaces of the apartments, and along with a large green wall in one of the courtyards, provide a particular micro environment inside. The vertical garden 8 levels high, in the manner of a domesticated garden, creates a sense of extension of the public park within the apartments, allowing a constant relationship to the natural environment in circulation and interior areas.

Proyecto C-Q / JSª © Sandra Pereznieto
Proyecto C-Q / JSª © Sandra Pereznieto
Proyecto C-Q / JSª © Sandra Pereznieto
Proyecto C-Q / JSª © Sandra Pereznieto
Proyecto C-Q / JSª © Sandra Pereznieto
Proyecto C-Q / JSª © Sandra Pereznieto
Proyecto C-Q / JSª © Sandra Pereznieto
Proyecto C-Q / JSª © Sandra Pereznieto
Proyecto C-Q / JSª © Sandra Pereznieto
Proyecto C-Q / JSª © Sandra Pereznieto
Proyecto C-Q / JSª © Sandra Pereznieto
Proyecto C-Q / JSª © Sandra Pereznieto
Proyecto C-Q / JSª © Sandra Pereznieto
Proyecto C-Q / JSª © Sandra Pereznieto
Proyecto C-Q / JSª © Sandra Pereznieto
Proyecto C-Q / JSª © Sandra Pereznieto
Proyecto C-Q / JSª © Sandra Pereznieto
Proyecto C-Q / JSª © Sandra Pereznieto
Proyecto C-Q / JSª © Sandra Pereznieto
Proyecto C-Q / JSª © Sandra Pereznieto
Proyecto C-Q / JSª © Sandra Pereznieto
Proyecto C-Q / JSª © Sandra Pereznieto
Proyecto C-Q / JSª © Sandra Pereznieto
Proyecto C-Q / JSª © Sandra Pereznieto
Proyecto C-Q / JSª © Sandra Pereznieto
Proyecto C-Q / JSª © Sandra Pereznieto
Proyecto C-Q / JSª Basement Plan -2
Proyecto C-Q / JSª Basement Plan -1
Proyecto C-Q / JSª Access Floor Plan
Proyecto C-Q / JSª Second Floor Plan
Proyecto C-Q / JSª Third Floor Plan
Proyecto C-Q / JSª Fourth Floor Plan
Proyecto C-Q / JSª Fifth Floor Plan
Proyecto C-Q / JSª Sixth Floor Plan
Proyecto C-Q / JSª Penthouse Lower Level
Proyecto C-Q / JSª Penthouse Upper Level
Proyecto C-Q / JSª Roof Plan
Proyecto C-Q / JSª Typical Plan
Proyecto C-Q / JSª Longitudinal Section
Proyecto C-Q / JSª Cross Section

C-Q Project / JSª originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 22 Aug 2014.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

Publicado en Noticias | Etiquetado , , , , , | Comentarios desactivados

Leeuw House / NU architectuuratelier

Architects: NU architectuuratelier
Location: Sint-Pieters-Leeuw, Belgium
Area: 290.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Stijn Bollaert

From the architect. This project concerns a new family house designed according to the passive house standard. It’s a compact home that acts as a catalyst of heat. To do this, the exterior finish has a dark tint, and the metal structure is completely detached from the skin to prevent heat loss. Sandwich panels, normally used in industrial buildings (fridges), are used as insulation . Despite its considerable thickness (25 cm) and the numerous preparatory details it induces, implementation will be quick and easy.

Indoor climate and ventilation are completely controlled, with almost no other source of heat except for the energy stored in materials and redelivered slowly at night. The North facade is relatively closed, this in contrast to the South and West high glazed glazing which unfolds at the corner of the building. Where the sun is stronger, a setback of the glazing protects against glare and overheating. Implementing the detached metal structure, the parking basement in concrete and the skin in sandwich panel also allows easy future upgrading.

External expression of this villa seems to clearly define a distinction between night and day-volume. However, inside, a scenography unfolds and the different functions can be found on different levels with interesting inter-relations. Without falling into the syndrome of a Tupperware energy home with superfluous technological novelties, this house demonstrates that spatial and visual relationships can be realized by going into direct dialogue with the surrounding context. A barn quietly anchored in the landscape.

Leeuw House / NU architectuuratelier © Stijn Bollaert
Leeuw House / NU architectuuratelier © Stijn Bollaert
Leeuw House / NU architectuuratelier © Stijn Bollaert
Leeuw House / NU architectuuratelier © Stijn Bollaert
Leeuw House / NU architectuuratelier © Stijn Bollaert
Leeuw House / NU architectuuratelier © Stijn Bollaert
Leeuw House / NU architectuuratelier © Stijn Bollaert
Leeuw House / NU architectuuratelier © Stijn Bollaert
Leeuw House / NU architectuuratelier © Stijn Bollaert
Leeuw House / NU architectuuratelier © Stijn Bollaert
Leeuw House / NU architectuuratelier © Stijn Bollaert
Leeuw House / NU architectuuratelier © Stijn Bollaert
Leeuw House / NU architectuuratelier © Stijn Bollaert
Leeuw House / NU architectuuratelier © Stijn Bollaert
Leeuw House / NU architectuuratelier © Stijn Bollaert
Leeuw House / NU architectuuratelier Site Plan
Leeuw House / NU architectuuratelier Floor Plan
Leeuw House / NU architectuuratelier Floor Plan
Leeuw House / NU architectuuratelier Floor Plan
Leeuw House / NU architectuuratelier Floor Plan
Leeuw House / NU architectuuratelier Section
Leeuw House / NU architectuuratelier Elevation

Leeuw House / NU architectuuratelier originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 22 Aug 2014.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

Publicado en Noticias | Etiquetado , , , , | Comentarios desactivados

Cocina – office – Irene Cerrato de Santos Tolosa

Irene Cerrato de Santos Tolosa es la autora de este proyecto donde 12 m2 han sido suficientes para dar cabida a una cocina-office distribuida en tres zonas paralelas: zona de columnas, península y zona de comedor. Esta distribución del programa funcional, junto a las limpias líneas del mobiliario modelo Intra-L en color blanco perla, ha permitido equipar cómodamente el espacio sin recargarlo.

Cocina - office - Irene Cerrato de Santos Tolosa
La zona de columnas altas ocupa por completo una de las paredes de la cocina, dejando limpio de obstáculos el resto de la estancia y permitiendo que la luz natural ilumine la habitación. El apilamiento vertical, además de proporcionar zonas adicionales de almacenaje, permite disponer de varios electrodomésticos en un espacio reducido como ha ocurrido aquí, donde el lavavajillas y el horno comparten una misma columna.

Cocina - office - Irene Cerrato de Santos Tolosa
Justo en la columna contigua, se ha integrado un mueble persiana del mismo color que los frentes y, gracias a las tomas de corriente e iluminación propias, permite el uso de pequeños electrodomésticos sin necesidad de cambiarlos de lugar.

Las zonas de fregado, preparación y cocción se han situado en la península de sólo 210 con una encimera de TPB gris Expo en combinación con el suelo. Esta pieza también dispone de un cajonero de gran capacidad (120 x 67 cm), provisto de prácticos equipamientos interiores.

Cocina - office - Irene Cerrato de Santos Tolosa
Una mesa de madera, que aporta calidez al ambiente, cuatro sillas blancas y dos lámparas de suspensión en el mismo color conforman la zona de office, que puede convertirse también en un espacio de trabajo en caso de necesidad.

Proyecto: Cocina Santos.
Modelo: Intra-L color blanco perla.
Hornos: NEFF.
Campana cenital: Gutmann.
Placa de inducción: Siemens.
Frigorífico: Lieberhrr.
Lavavajillas: Asko.
Mesa: modelo Taylor de Doos.
Sillas: modelo Lotus de Enea.
Lámparas: modelo Drink de Rotaliana.
Fotografías: Irene Cerrato.

Cocina - office - Irene Cerrato de Santos Tolosa
via: www.interioresminimalistas.com



Publicado en Noticias | Etiquetado , , , , | Comentarios desactivados

A passion for color and taxonomy

The two were commissioned, along with other artists including Chris Burden and Cindy Sherman, to create site-specific works dealing with Charleston’s history…The pair ended up painting the outside of an old house in colors approved by the city’s Board of Architectural Review — but in a camouflage pattern, which was hardly what the preservationists had in mind.

Back in July, Frank Rose reviewed

Publicado en Architecture News | Comentarios desactivados