Pierres Vives / Zaha Hadid Architects

Architects: Zaha Hadid Architects
Location: Montpellier, France
Project Architect: Stephane Hof
Design Local Architect: Blue Tango
Execution Local Architect: Chabanne et Partenaires
Project Area: 35,000 sqm
Project Year: 2012
Photographs: Helene Binet

Project Team: Joris Pauwels, Philipp Vogt, Rafael Portillo, Jaime Serra, Renata Dantas, Melissa Fukumoto, Jens Borstelman, Thomas Vietzke, Patrik Schumacher, Kane Yanegawa, Loreto Flores, Edgar Payan, Lisamarie Villegas Ambia, Karouko Ogawa, Stella Nikolakaki, Hon Kong Chee, Caroline Andersen, Judith Reitz, Olivier Ottevaere, Achim Gergen, Daniel Baerlecken, Yosuke Hayano, Martin Henn, Rafael Schmidt, Daniel Gospodinov, Kia Larsdotter, Jasmina Malanovic, Ahmad Sukkar, Ghita Skalli, Elena Perez, Andrea B. Caste, Lisa Cholmondeley, Douglas Chew, Larissa Henke, Steven Hatzellis, Jesse Chima, Adriano De Gioannis, Simon Kim, Stephane Carnuccini, Samer Chamoun, Ram Ahronov, Ross Langdon, Ivan Valdez, Yacira Blanco, Marta Rodriguez, Leonardo Garcia, Sevil Yazici, Hussam Chakouf, Marie-Perrine Placais, Monica Noguero, Naomi Fritz, Stephanie Chaltiel
Structural Engineering: Ove Arup & Partners
Services: Ove Arup & Partners (Concept Design) & GEC Ingenierie
Acoustics: Rouch Acoustique, Nicolas Albaric
Cost: Gec LR, Ivica Knezovic
Client: Departement de l’Herault

The pierresvives building for the department de l’Herault is the unification of three institutions – the archive, the library and the sports department – within a single envelope. These various parts combine to create a building with a strong single identity when viewed at a distance, but as one moves closer, the division into three parts becomes apparent. The building has been developed using functional and economic logic: the resultant design reminiscent of a large tree-trunk that has been laid horizontally. The archive is located at the solid base of the trunk, followed by the slightly more porous library with the sports department and its well-lit offices on far end where the trunk bifurcates and becomes much lighter. ‘Branches’ project vertically off the main trunk to articulate points of access to the various institutions.

This longitudinal division of serviced and servicing spaces is maintained along the full length of pierresvives. The front of the building contains all the public functions of each institution, linked by a linear lobby with an exhibition space in the centre. Above this connective ground level, the three institutions remain strictly separated, each with its own core for internal vertical circulation.

On arrival at the main entrance, visitors are directed from the lobby to the educational spaces of the archives on ground level; or via lifts and escalator to the main public artery on level one. This artery is articulated all along the facades as a recessed glass strip, with the reading rooms of the archive and library are immediately accessible. Central in this artery and therefore located at the heart of the building, are the main public facilities shared between the three institutions: the auditorium and meeting rooms. These important public spaces form the primary central volume of the grand cantilevering canopy above the entrance.

Pierres Vives / Zaha Hadid Architects (5) © Helene Binet
Pierres Vives / Zaha Hadid Architects (17) © Helene Binet
Pierres Vives / Zaha Hadid Architects (16) © Helene Binet
Pierres Vives / Zaha Hadid Architects (15) © Helene Binet
Pierres Vives / Zaha Hadid Architects (14) © Helene Binet
Pierres Vives / Zaha Hadid Architects (13) © Helene Binet
Pierres Vives / Zaha Hadid Architects (12) © Helene Binet
Pierres Vives / Zaha Hadid Architects (11) © Helene Binet
Pierres Vives / Zaha Hadid Architects (10) © Helene Binet
Pierres Vives / Zaha Hadid Architects (9) © Helene Binet
Pierres Vives / Zaha Hadid Architects (8) © Helene Binet
Pierres Vives / Zaha Hadid Architects (7) © Helene Binet
Pierres Vives / Zaha Hadid Architects (6) © Helene Binet
Pierres Vives / Zaha Hadid Architects (4) © Helene Binet
Pierres Vives / Zaha Hadid Architects (3) © Helene Binet
Pierres Vives / Zaha Hadid Architects (2) © Helene Binet
Pierres Vives / Zaha Hadid Architects (1) © Helene Binet
Basement plan Basement plan
Elevation__South south elevation
Elevation_East east elevation
Elevation_North north elevation
Elevation_West west elevation
First floor plan First floor plan
Ground floor plan Ground floor plan
Longitudinal section_cookies section 01
Longitudinal section section 02
Mezzanine plan Mezzanine plan
Roof plan Roof plan
Second floor plan Second floor plan
site plan site plan
Third floor plan Third floor plan

Pierres Vives / Zaha Hadid Architects originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 14 Sep 2012.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?


Comments

comments

Esta entrada fue publicada en Noticias y etiquetada , , , , , . Guarda el enlace permanente.