Without Housing Reform, is a "Tower of David" Coming to Your City?

Justin McGuirk’s Radical Cities: Across Latin America in Search of a New Architecture should be required reading for anyone looking for ways out of the bleak social inequality we’re stuck in. There were 40 million more slum dwellers worldwide in 2012 than there were in 2010, according to the UN. Private markets clearly can’t provide universal housing in any way approaching efficiency, and governments are often hostile to the poor.

In his book, McGuirk analyzes numerous de facto housing solutions for overcrowded cities, including the infamous “Torre David” in Caracas, an abandoned high-rise which became an iconic squatter’s structure partly because of government ineptitude and indifference.

Publicado en Architecture News | Comentarios desactivados en Without Housing Reform, is a "Tower of David" Coming to Your City?

First Renderings of Populous’ Downtown Milwaukee Stadium

The Milwaukee Bucks have just unveiled Populous‘ initial renderings of their downtown revitalization plan for Milwaukee’s sports and entertainment district, anchored by a multi-purpose arena. The first step in their vision, the arena hopes to be a modern expression of Wisconsin’s heritage and a vibrant cornerstone to the growth of downtown Milwaukee.

Development of the revitalization plan will be led by Populous together with a number of collaborating architects, including HNTB and Eppstein Uhen, to bring both local and global perspectives to the table. With programs spanning entertainment, sports, residential, and office use, the plan will activate the downtown area year-round by transforming it into a destination. Located at the center of several bustling districts, the development will become an active connection between them and the principal space for congregation.

Drawing inspiration from Wisconsin’s past, the multi-purpose arena evokes memories of industry while its flowing form is reminiscent of the rivers and lakes of the region. Similarly, the natural beauty of the area is called out through a warm material palette, while glass highlights views of the surrounding skyline. A striking transparent façade announces the structure and allows for a lofty atrium directly beyond the entrance.

Senior designer at Populous, Brad Clark, commented, “We envision this dynamic entertainment experience as one that could seamlessly connect to the greater Milwaukee community. The goal is to design a lasting symbol for all of Wisconsin, pairing the crafted scale of Milwaukee’s architecture and innovative spirit with the natural beauty of the state.”

First Renderings of Populous' Downtown Milwaukee Stadium originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 09 Apr 2015.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

Publicado en Architecture News, Noticias | Etiquetado , , , , , | Comentarios desactivados en First Renderings of Populous’ Downtown Milwaukee Stadium

"American Disruption, at Home and Abroad": Gehry’s Facebook HQ opens and Airbnb comes to Cuba on Archinect Sessions Episode #24

Whatever becomes of Facebook’s corporate future – and therefore the consequential Internet – will play out in the world of Frank Gehry. The architect’s new HQ for Facebook in Menlo Park, MPK20, opened earlier this week with plentiful Instagrammed fanfare, and Facebook recently submitted plans to build two more Gehry buildings in the area. As we discuss on this week’s podcast, MPK20 is refreshingly old-school FOG, designed to embrace Facebook’s “work in progress” feel that Gehry’s rougher materiality embraces. It’s Facebook’s and FOG’s world; we’re just living in it.

This episode, we also discuss the arrival of Airbnb in Cuba – whether this style of tourism could encourage architectural preservation, and what the company’s disruptive cachet means when there’s no status quo to disrupt. We’re also featuring part 1 of an interview I did with Kevin Roche, the Pritzker Prize winning architect who got his start over sixty years ago, working with Mies van der Rohe and Eero Saarinen. The 92-y…

Publicado en Architecture News | Comentarios desactivados en "American Disruption, at Home and Abroad": Gehry’s Facebook HQ opens and Airbnb comes to Cuba on Archinect Sessions Episode #24

LAX’s New Tom Bradley Terminal Receives LEED Gold Standard

Los Angeles International Airport (LAX), the Pacific gateway to the United States, has achieved LEED Gold certification for its new Tom Bradley International Terminal (TBIT), the crown jewel of the Bradley West renovation. This makes the 1.25-million-square-foot facility the largest LEED Gold airport terminal in the United States. Designed by Fentress Architects, TBIT is not only sustainable, it is America’s most technologically-advanced airport to date.

In the press release by the architects who designed the Tom Bradley terminal expansion, they detail some of the projects’ most notable aspects:

The interior of the terminal contains “more than 12,000-square-feet of LED tiles and hundreds of LCD screens” to entertain travelers.The project includes

Publicado en Architecture News | Comentarios desactivados en LAX’s New Tom Bradley Terminal Receives LEED Gold Standard

Burwood Highway Frontage Building / Woods Bagot

Interior Designers: Woods Bagot
Location: Deakin University, Melbourne Burwood Campus, 221 Burwood Highway, Burwood VIC 3125, Australia
Architect In Charge: Sarah Ball
Project Architects: David Ley, Karl Engstrom
Area: 17000.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Peter Bennetts

Principal Design Leader : Bruno Mendes
Project Architects: David Ley, Karl Engstrom
Design Team: Emma-Louise Matthews, Henry Ly, Ian McDonald, James Burrell, Matt McDonnell, Matthew Si, Melissa Blandford, Rob Donegan, Richard Galloway, Sebastian Hecker
Project Manager : Deakin Facilities Services
Service Engineers : Umow Lai Pty Ltd
Structural & Civil Engineers : John Mullen & Partners
Building Surveyor : PLP Consultants
Quantity Surveyor : Wilde & Woollard
Acoustic Consultants : Marshall Day
Façade Consultants : BG&E
Signage: Univers
High Rise Access : Vertigo
Dda: Architecture & Access
Traffic: Cardno
Landscape Architects : Rush Wright Associates

From the architect. Deakin University’s Burwood Highway Frontage Building provides new academic and high level research spaces directed towards accommodating the University’s Faculty of Health plus a number of administrative and support areas.

The Burwood Highway Frontage is an eight-level tower connected to a five-level podium building, running between the two main entrances of Deakin University in Melbourne. Envisioned as a pivotal building for the campus, the architectural intention centred around two key concepts: the spatial composition required by the functional brief, and the client’s aspiration to create a gateway building for the campus.

In order to achieve these two intersecting briefs, the building was oriented away from the southern edge and the highway, creating two north-facing courtyards that act as social gathering spaces for the public and university community, while also reinforcing and extending the landscape nature of the Burwood campus.

With a gross floor area of approximately 17,000 sqm, the massing for the building was significant, especially juxtaposed with the much finer, residential urban grain of Burwood. This was broken into two clear forms: one taller in gold to accentuate the entry into the campus, and the other in contrasting silver to hold the edge of the main road and respond to the public realm. This colour scheme sought to expand on the typology of building stocks much like those in Brasília where entire building façades are clad in a single colour of monolithic louvres. Keeping the coloured finishes to essentially two strengthens the main building forms and their presence to the campus.

The general concept of the base structure is in line with Le Corbusier’s Maison Dom-ino, allowing free-form planning to occur throughout building. A significant amount of in-situ concrete was used as a finished surface.

Concrete was also a key ingredient in the creation of the flowing landscape forms that constitute the public realm. Applying a crisper material like aluminium for the louvres to the majority of the provided a strong contrast with this abundance of brutalist concrete. The number of materials used was reduced to create a monumental architectural language.

The interior was considered as a new academic workplace, providing high level research spaces for the Faculty of Health that are more akin to contemporary workplace environments than a traditional, cellular layout. The design also provides task, social and rest spaces; promotes collegiality; and connects departments, students and faculty within the building.

The provision of two external courtyards provided the opportunity to improve connectivity and activity, increasing collegiality on campus. Additional elements include car park, facilities such as a public art gallery, library and café, and a landscaped area that encourages public and university community gathering.

Burwood Highway Frontage Building / Woods Bagot © Peter Bennetts
Burwood Highway Frontage Building / Woods Bagot © Peter Bennetts
Burwood Highway Frontage Building / Woods Bagot © Peter Bennetts
Burwood Highway Frontage Building / Woods Bagot © Peter Bennetts
Burwood Highway Frontage Building / Woods Bagot © Peter Bennetts
Burwood Highway Frontage Building / Woods Bagot Floor Plan
Burwood Highway Frontage Building / Woods Bagot Typical Floor Plan
Burwood Highway Frontage Building / Woods Bagot West Elevation
Burwood Highway Frontage Building / Woods Bagot Detail

Burwood Highway Frontage Building / Woods Bagot originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 09 Apr 2015.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

Publicado en Noticias | Etiquetado , , , , | Comentarios desactivados en Burwood Highway Frontage Building / Woods Bagot

Marc Koehler Wins Competition to Design Edegem Community Center and Library

Marc Koehler Architects (MKA) has taken first-place in the Open Oproep 28 design competition to design a leisure center, dubbed “The Missing Link.” The competition challenged them to develop a community center, art center, and library for a municipality in Belgium. Located in suburban Edegem, the design strives to become the region’s cultural hub and form a cohesive connection between its established public spaces.

A collaborative project with Delobelle Architecten and DELVA Landscape Architecture, the proposal takes a respectful design approach due to its central location within a crop of historic landmarks. Nestled within a 19th century garden and neo-Flemish Renaissance structures, the new leisure center expertly incorporates these elements through a dual volume design. An upper volume houses the library and nods to the surrounding architecture, while below, a glass pavilion frames the garden and hosts the community center. Through these means, the new structure establishes a sequence between the city’s cultural points and provides areas for exhibition, reading, and reflection.

In addition to the competition’s prescribed program, the leisure center incorporates a residential element to boost the value of the region. Located in a privileged section of Edegem, the funds obtained by selling these properties can be funneled back into the project, allowing it to meet sustainable and energy-efficient goals.

A central part of the community, the leisure center places the public at its heart, working closely with Edegem inhabitants from the start of the design process. As plans are solidified, the design team will continue its partnership with local residents to ensure the new center best caters to its occupants’ needs.

Construction of The Missing Link will begin in late 2016.

Architects: Marc Koehler Architects
Project Architect: Carlos Moreira (MKA)
Design Team: Marc Koehler, Carlos Moreira, Ivo Jelinek, Marjin Luijmes, Martina Giordanengo, Susana Ayres, Simon Jiracek, Robby Delobelle, Brecht Pot, Steven Delva, Pieter Theuws, Rens Wijnakker, Sander Van Den Bosch
Collaborators: Delobelle Architecten and DELVA Landscape Architects
Client: Gemeente Edegem
Area: 2180.0 sqm
Year: 2016
Photographs: Courtesy of Marc Koehler Architects

Marc Koehler Wins Competition to Design Edegem Community Center and Library Courtesy of Marc Koehler Architects
Marc Koehler Wins Competition to Design Edegem Community Center and Library Courtesy of Marc Koehler Architects
Marc Koehler Wins Competition to Design Edegem Community Center and Library Courtesy of Marc Koehler Architects
Marc Koehler Wins Competition to Design Edegem Community Center and Library Courtesy of Marc Koehler Architects
Marc Koehler Wins Competition to Design Edegem Community Center and Library Courtesy of Marc Koehler Architects
Marc Koehler Wins Competition to Design Edegem Community Center and Library Courtesy of Marc Koehler Architects
Marc Koehler Wins Competition to Design Edegem Community Center and Library Courtesy of Marc Koehler Architects

Marc Koehler Wins Competition to Design Edegem Community Center and Library originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 09 Apr 2015.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

Publicado en Noticias | Etiquetado , , , , , | Comentarios desactivados en Marc Koehler Wins Competition to Design Edegem Community Center and Library

ROOF APARTMENT IN POLITIA by Savvas Sarafidis

Interior

Publicado en Architecture News | Comentarios desactivados en ROOF APARTMENT IN POLITIA by Savvas Sarafidis

The House on the House / Raimondo Guidacci

Architects: Raimondo Guidacci
Location: Trofarello TO, Italy
Area: 30.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Beppe Giardino

Collaborators: Giancarlo Ambu
Project Management: Raimondo Guidacci
Contractors: Ferro Antonio, Gualandris

From the architect. This project involves the extension of a detached house at Trofarello, in a zone characterized by the presence of  many detached houses within small lots. At the old pitched roof was build a new volume intended to contain a bedroom and a small bathroom.

The new space, completely made out of fir wood and faced with titanium zinc, does not fill the entire surface of the building below, but just a small part, having to respect the minimum distances from neighbouring buildings and streets.

Therefore the structure of the new volume arises from these restrictions. It is a sort of container in rheinzink, leaning according to the slope of the old pitched roof: a house on the house.


An internal staircase links it to the building below. The double seaming rheinzink coating completely wrap it, along the walls too, that open onto the two side terraces. Two strip windows connect the new volume with the outer space.

The House on the House / Raimondo Guidacci © Beppe Giardino
The House on the House / Raimondo Guidacci © Beppe Giardino
The House on the House / Raimondo Guidacci © Beppe Giardino
The House on the House / Raimondo Guidacci © Beppe Giardino
The House on the House / Raimondo Guidacci © Beppe Giardino
The House on the House / Raimondo Guidacci © Beppe Giardino
The House on the House / Raimondo Guidacci © Beppe Giardino
The House on the House / Raimondo Guidacci © Beppe Giardino
The House on the House / Raimondo Guidacci © Beppe Giardino
The House on the House / Raimondo Guidacci © Beppe Giardino
The House on the House / Raimondo Guidacci © Beppe Giardino
The House on the House / Raimondo Guidacci © Beppe Giardino
The House on the House / Raimondo Guidacci © Beppe Giardino
The House on the House / Raimondo Guidacci © Beppe Giardino
The House on the House / Raimondo Guidacci Floor Plan
The House on the House / Raimondo Guidacci Section
The House on the House / Raimondo Guidacci Section
The House on the House / Raimondo Guidacci Section
The House on the House / Raimondo Guidacci Detail
The House on the House / Raimondo Guidacci Detail
The House on the House / Raimondo Guidacci Detail
The House on the House / Raimondo Guidacci Detail
The House on the House / Raimondo Guidacci Detail
The House on the House / Raimondo Guidacci Detail
The House on the House / Raimondo Guidacci Detail
The House on the House / Raimondo Guidacci Detail

The House on the House / Raimondo Guidacci originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 09 Apr 2015.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

Publicado en Noticias | Etiquetado , , , , , | Comentarios desactivados en The House on the House / Raimondo Guidacci