Health Centre and Houses for Elderly People / IPOSTUDIO Architects

© Pietro Savorelli

Architects: IPOSTUDIO Architects
Location: Montemurlo Province of Prato, Italy
Project Year: 2010
Project Area: 3,660 sqm
Photographs: Pietro Savorelli, Jacopo Carli, IPOSTUDIO Architects

The project is located on an area with a landscape of great importance for its intrinsic agricultural tradition, characterized by the presence of terraces built with dry stone walls of considerable size. A compromise between the design philosophy and the morphologic complexity of the soil had to be reached due to the peculiarity of the settlement type. On that account, emerges the idea of a single façade towards the valley and its bending profile which simulates the soil contour lines.

© Pietro Savorelli

The purpose has therefore been this one of merging the new presence with the existent through the functional reuse and integration of the existing rural buildings to the new structures. The union element derives from the concept of the farmyard, a typical aspect of the farmhouses of Tuscan hills. In cases of high incline, the farmyard is characterised by an excessive size basement such as to compose a roof garden. Here the farmyard level determines the level of the pre-existing structures and this one of the access to the complex.

© Pietro Savorelli

Consequently the residential units are located in the volume which is formed between the boundary wall and the hill slope. The organization of the complex includes the units arranged in a radial grid overlooking the valley according to a repetitive system in two levels. The basement offers a free gaze towards the valley through a play of solids and voids which was achieved by a two-level “wall”. The presence of this wall functions as a double-skin diaphragm: a glass-wall skin which permits a direct contact with the guest rooms and a second one located at a distance of 1.80m from the first.

© Pietro Savorelli

It is a perforated stonewall with random openings which makes every single room identifiable despite the plan configuration. The external façade of the wall has a local stone cladding, taken from the excavation site, as an evocation of the dry stone walls, typical of the Tuscan countryside.

First Floor Plan

Health Centre and Houses for Elderly People / IPOSTUDIO Architects © Pietro Savorelli
Health Centre and Houses for Elderly People / IPOSTUDIO Architects © Pietro Savorelli
Health Centre and Houses for Elderly People / IPOSTUDIO Architects © Pietro Savorelli
Health Centre and Houses for Elderly People / IPOSTUDIO Architects © Jacopo Carli
Health Centre and Houses for Elderly People / IPOSTUDIO Architects © Pietro Savorelli
Health Centre and Houses for Elderly People / IPOSTUDIO Architects © Pietro Savorelli
Health Centre and Houses for Elderly People / IPOSTUDIO Architects © Pietro Savorelli
Health Centre and Houses for Elderly People / IPOSTUDIO Architects © Pietro Savorelli
Health Centre and Houses for Elderly People / IPOSTUDIO Architects © Pietro Savorelli
Health Centre and Houses for Elderly People / IPOSTUDIO Architects © Pietro Savorelli
Health Centre and Houses for Elderly People / IPOSTUDIO Architects © Pietro Savorelli
Health Centre and Houses for Elderly People / IPOSTUDIO Architects © Pietro Savorelli
Health Centre and Houses for Elderly People / IPOSTUDIO Architects © Jacopo Carli
Health Centre and Houses for Elderly People / IPOSTUDIO Architects Courtesy of IPOSTUDIO
Health Centre and Houses for Elderly People / IPOSTUDIO Architects Courtesy of IPOSTUDIO
Health Centre and Houses for Elderly People / IPOSTUDIO Architects First Floor Plan 01
Health Centre and Houses for Elderly People / IPOSTUDIO Architects Ground Floor Plan 01
Health Centre and Houses for Elderly People / IPOSTUDIO Architects Elevation 01
Health Centre and Houses for Elderly People / IPOSTUDIO Architects Elevation 02
Health Centre and Houses for Elderly People / IPOSTUDIO Architects Elevation 03
Health Centre and Houses for Elderly People / IPOSTUDIO Architects Elevation 04
Health Centre and Houses for Elderly People / IPOSTUDIO Architects Elevation 05
Health Centre and Houses for Elderly People / IPOSTUDIO Architects Section 01
Health Centre and Houses for Elderly People / IPOSTUDIO Architects Section 02

Health Centre and Houses for Elderly People / IPOSTUDIO Architects originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 06 Jul 2012.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?



Comments

comments

Esta entrada fue publicada en Noticias y etiquetada , , , , , , , . Guarda el enlace permanente.